3 Aug 2022
PROTON X50 DINOBATKAN KENDERAAN TERLARIS BULAN JULAI

- 11,477 unit dijual pada bulan Julai setelah masalah pengeluaran berkurangan
- Jualan eksport melebihi jumlah keseluruhan tahun 2021

Subang Jaya, 3 August 2022 – Pengeluar kereta nasional PROTON mencipta sejarah apabila Proton X50 mencatat rekod jumlah jualan bulanan baharu dan merangkul gelaran kenderaan terlaris di Malaysia bagi bulan Julai 2022. Pencapaian ini memastikan PROTON mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju dalam segmen SUV yang sedang dipertandingkan dengan hangat dan ia juga kali pertama kenderaan sedemikian telah mendahului pasaran keseluruhan dalam jumlah jualan.

Berikutan jualan terbaiknya pada bulan Jun, PROTON mencatatkan 11,477 unit (domestik + eksport) pada bulan Julai atas usaha kejayaan syarikat untuk menyelesaikan isu kekurangan komponen. Walau bagaimanapun, usaha itu telah terjejas sementara menunggu kelulusan harga daripada pihak berkuasa untuk beberapa modelnya. Jualan keseluruhan untuk tahun ini kini berada pada 71,601 unit, peningkatan sebanyak 19.7% berbanding tempoh yang sama pada 2021.

PROTON juga mengekalkan kedudukan kedua dalam jadual jualan automotif nasional dengan anggaran pegangan pasaran sebanyak 22.7% bagi bulan Julai manakala pegangan pasaran tahun sehingga kini (YTD) meningkat kepada 18.7%. Jumlah Keseluruhan Volum Industri (TIV) bagi bulan Julai dianggarkan sebanyak 50,500 unit setelah jumlah pendaftaran berundur ke median berikutan penamatan tempoh insentif SST pada 30 Jun.

PROTON kekal di tempat pertama dalam empat segmen pasaran
Berikutan jualan terbaiknya pada bulan Jun, Proton X50 terus memecahkan rekod apabila penghantaran semakin pantas untuk mengejar permintaan. 4,763 unit yang didaftarkan pada bulan Julai kini merupakan tanda baharu bagi jualan SUV di negara ini dan mengukuhkan cengkaman PROTON pada segmen itu.

Ini disokong oleh jualan kukuh yang berterusan untuk Proton X70. Penghantaran Proton X70 2022 yang serba baharu telah meningkat berikutan pelancarannya pada 9 Jun dan 1,704 unit telah didaftarkan pada bulan lepas. Ini membolehkannya kekal di tangga teratas untuk SUV segmen C dan melonjakkan jumlah keseluruhan SUV PROTON melepasi 31,500 unit untuk tujuh bulan pertama bagi tahun 2022.

Sementara itu, Proton Saga terus mencatatkan jumlah yang kukuh dan mengekalkan kedudukannya di bahagian atas kelas sedan segmen A. 4,521 unit telah didaftarkan pada bulan lepas dan ini meningkatkan jualan model itu bagi tahun ini kepada 28,005 unit. Angka itu juga menunjukkan bahawa model 2022 yang dilancarkan pada 12 Mei berjaya mencapai pendaftaran sebanyak 9,811 dalam masa 80 hari sahaja.

Proton Exora juga mengekalkan kedudukannya di tangga teratas kelas MPV segmen C dengan 476 unit didaftarkan. Malangnya, perkara yang sama tidak boleh diaplikasikan untuk Proton Persona dan Proton Iriz kerana jualan untuk kedua-dua model itu dihentikan buat sementara waktu, sambil menunggu kelulusan harga daripada pihak berkuasa.

“Berikutan bulan Jun yang sibuk di mana jenama industri automotif berebut-rebut untuk mengumpul tempahan sebelum tamat insentif SST, Julai merupakan bulan di mana permintaan pasaran jatuh ke paras normal. Oleh itu tumpuan telah diberikan untuk memenuhi tempahan yang telah diterima. PROTON tidak terkecuali dan dengan keadaan bekalan komponen kami yang terus bertambah baik, kami dapat menunjukkan potensi jualan sebenar Proton X50.

“Syarikat amat berbangga dengan model Proton X50 menjadi SUV pertama yang dinobatkan sebagai kenderaan terlaris di Malaysia dan kami berterima kasih atas sokongan daripada pelanggan kami. Pencapaian ini dan kelarisan jualan PROTON dalam segmen lain menunjukkan rancangan perniagaan kami berada di landasan yang betul dan membalas keyakinan yang diletakkan pada jenama oleh pembeli, pelabur dan pihak berkepentingan lain,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

Jualan eksport melebihi jumlah volum keseluruhan tahun 2021, Proton Commerce akan menerima kadar pinjaman semua LOU yang telah dikeluarkan
Dengan jualan 380 unit pada bulan Julai, eksport bagi tahun 2022 telah meningkat kepada 3,102 unit dan ini melepasi 3,018 unit jualan eksport bagi keseluruhan tahun lepas. Ini mengukuhkan kedudukan PROTON sebagai pengeksport kenderaan utama di Malaysia dan meletakkan syarikat dalam kedudukan yang kukuh untuk membantu meningkatkan imbangan dagangan Malaysia pada masa hadapan. Proton Saga, Proton X70 dan Proton X50 kekal sebagai model eksport utama dengan Proton X50 mencapai jualan eksport tertinggi baharu sebanyak 126 unit.

Sementara itu, anak syarikat kewangan PROTON, Proton Commerce Sdn Bhd, mengumumkan bahawa ia akan menerima semua Surat Persefahaman (LOU) pada kadar faedah yang dinyatakan sehingga 180 hari selepas tarikh terbitan, walaupun ia dikeluarkan sebelum kenaikan kadar faedah baru-baru ini. Tertakluk kepada terma dan syarat, dana pinjaman perlu dikeluarkan selewat-lewatnya pada 31 Disember 2022, tetapi ia memastikan pelanggan yang sudah mempunyai LOU daripada Proton Commerce dan sedang menunggu kereta mereka tidak perlu risau tentang kenaikan kadar yang lebih tinggi untuk pembiayaan.

“Pelonggaran sekatan perdagangan global telah menjadi rangsangan besar bagi jabatan eksport PROTON. Dengan baki lima bulan lagi, kami menyasarkan tahun ini menunjukkan pertumbuhan peratusan dua angka, walaupun kami peka dengan isu ekonomi yang dihadapi di pasaran luar negara.

“Bagi pasaran domestik, kami sedang berusaha untuk memastikan pelanggan kami masih mampu membeli kenderaan yang mereka tempah walaupun kadar faedah dinaikkan baru-baru ini. Adalah penting untuk memastikan setiap tempahan dijadikan jualan kerana ini akan membantu meningkatkan pendaftaran dan memacu kami bagi terus berusaha untuk lebih kejayaan masa depan,” tambah Roslan Abdullah.

PROTON Julai 2022 – Prestasi Model secara Individu (termasuk eksport)

Jumlah unit terjual

Jumlah jualan 2022

Pencapaian jualan untuk Julai 2022