5 Jul 2022
PROTON MEMPERKENALKAN KILANG PEMASANGAN ENJIN TEKNOLOGI BARU DI TANJUNG MALIM

- Barisan enjin baharu memasang enjin 1.5 TGDI untuk pasaran tempatan dan eksport
- Jumlah pengeluaran mencapai 180,000 unit setahun dengan tiga syif

Tanjung Malim, 5 Julai 2022 – Pengeluar kereta nasional PROTON hari ini memperkenalkan barisan pemasangan enjin baharu dan berteknologi tinggi di Tanjung Malim dalam satu lawatan eksklusif untuk media jemputan. Beroperasi sejak bulan April, kemudahan itu menghasilkan enjin 1.5 TGDI (Turbo Gasoline Direct Injection), kali pertama ia dipasang di luar negara China dan merupakan salah satu barisan pemasangan enjin automotif tercanggih di negara ini.

Terletak di kawasan Enjin dan Powertrain Proton Tanjung Malim, barisan pemasangan itu meliputi kawasan seluas 18,000 meter persegi dan mempunyai kapasiti maksimum semasa sebanyak 180,000 unit apabila beroperasi dalam tiga syif. Projek itu juga merupakan sebahagian daripada RM1.8 bilion yang diperuntukkan oleh PROTON untuk menaik taraf kemudahannya di Tanjung Malim.

Perkongsian teknologi Geely dengan vendor-vendor dan bakat Malaysia
Enjin yang memenangi anugerah ini digunakan pada beberapa jenama di bawah Geely Group, enjin tiga silinder 1.5 TGDI dan variannya setakat ini telah digunakan dalam lebih 750,000 kenderaan yang dijual di seluruh dunia. Menggunakan penyelesaian seperti pengecilan saiz enjin, sistem termal dan pelinciran yang dioptimumkan, pengecas turbo inersia rendah, dan GDI yang dihomogenkan, prestasi pasangan enjin dengan penggunaan bahan api dan pelepasan yang berkurangan telah memenuhi syarat Euro 6.

Sebagai produk pemasangan tempatan, PROTON mendapatkan alat ganti daripada pembekal Malaysia dan serantau dan untuk enjin baharunya, kini terdapat 72 alat ganti yang dibekalkan oleh 19 vendor Malaysia dan 4 vendor ASEAN. Syarikat juga menggunakan barisan pemasangan baharu untuk memajukan matlamat pembangunan modal insannya. Seramai 202 pekerja diambil untuk bekerja secara langsung di sana, dengan usia purata hanya 24 tahun, mereka mewakili generasi akan datang yang akan menjadi bakat automotif negara.

“Barisan pemasangan enjin baharu PROTON menunjukkan bahawa syarikat mengotakan janjinya kepada pihak berkepentingannya. Apabila perjanjian dibuat untuk bekerjasama dengan Geely pada tahun 2017, salah satu komitmen kami adalah untuk melabur dalam industri automotif Malaysia dari segi kewangan dan melalui pengenalan komponen baharu berteknologi tinggi. Barisan pemasangan baharu ini memenuhi syarat ini di samping memberi laluan kepada PROTON untuk menarik dan membangunkan bakat muda yang akan membantu memacu industri automotif dan Syarikat di masa hadapan,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PROTON.

Meningkatkan kualiti dengan menggunakan teknologi
Kilang baharu mempunyai 88 stesen yang terdiri daripada 17 stesen automatik, 15 separa automatik dan 56 stesen manual, barisan pemasangan 1.5 TGDI dibina menggunakan etos IR 4.0 yang menampilkan tahap automasi yang tinggi untuk meningkatkan produktiviti. Terletak dalam persekitaran yang bersih, suhu bilik yang terkawal dan mempunyai stesen anti-statik untuk membolehkan pelepasan elektrik statik untuk melindungi komponen elektronik berteknologi tinggi, talian pemasangan bergerak pada sistem penghantar yang bukan sahaja lebih lancar tetapi juga lebih bersih, lebih tahan lama dan lebih murah untuk dikendalikan daripada yang menggunakan rantai

Semua pekerja di barisan pemasangan telah menjalani latihan yang luas dengan Geely serta pembekal mesin yang digunakan seperti ABB, COMAU, FEV China, FEV India, WiBeda dan Hangxin. Ia juga menggunakan teknologi Internet of Things (IOT) dalam bentuk alat pengumpulan data intensif dan analisis untuk memastikan kualiti memenuhi piawaian yang diperlukan dan dikekalkan. Selain itu, 207 kawalan Error Mistake Proofing (EMP) dan 34 kamera pintar resolusi tinggi telah dipasang pada barisan pengeluaran untuk mengelakkan kecacatan proses dan pemasangan serta mengurangkan masa henti dengan keupayaan pengesanan kecacatan dengan kadar segera.

“Kualiti adalah keutamaan barisan pemasangan enjin baharu kami. Kami tahu bahawa kami perlu menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa PROTON mampu membina produk berkualiti tinggi yang boleh dipercayai, jadi kami tidak meninggalkan apa-apa kepada peluang. Selain daripada langkah pemantauan kualiti yang digunakan pada barisan pemasangan, kami juga bekerja rapat dengan rakan sejawatan kami di Geely untuk menyelesaikan masalah dan berkongsi amalan terbaik dalam usaha kami untuk menghasilkan enjin bertaraf dunia,” tambah Roslan Abdullah.

ETM Proton Tanjong Malim

Engine Line Off and Transfer to Engine Pallet